Matlagning från grunden, mycket snack men lite kunskap. Från grunden menas med att man utgår från råa råvaror eller man fuskar bara lite. Grundstenarna i köket är att man börjar från början, det är få som kan den konsten. Där man börjar i dag och kallar grunden är att börja någon stans i mitten eller mer mot slutet. Slut finishen är det som skall spegla grundmatlagningen av i dag.

Kan tyckas vara helt ok, tycker nog att man kan kalla det var det är halvfabrikats matlagning. Grundmatlagning är något helt annat. Köttbullar är det få som kan göra, det görs en variant av Wallenbergare och muslin bullar. Få gör eget potatismos, pullvermos är både enklare och billigare.

Tack vare tv och alla dessa matprogram blir det svenska köket fattigare på matkunskap. Mer tid till spa än tid till samvaro matlagning och familjen, lev på blodpudding och man kan unna sig en semester i varma länder i 14 dagar.

Pensionärsmaten är i fokus och här skall det bli hemlagat i vissa kommuner. Många protesterar mot dem hemska och dåliga färdigmaten. Mörbylånga kommun som så fint visades i Tv-n. köper en påse pyttipanna av känt märke, steker tillsammans med ägg och serverar med konserverade rödbetor. Kallar detta för att hjälpa pensionärerna med matlagning, är det att förhöja matglädjen.

Oscar.