Precis som det har framkommit i alla undersökningar fodrar det kunskap när det lagas mat till både ungdomar och äldre. Det räcker inte som i dag att man genomgått en gymnasieskola som ger en liten inblick i köket, och sen det påstås man tagit studenten och kallas kock. Då Kalmar gymnasienämnd inte är så intresserade av behöriga yrkeslärare är det inte så konstigt.

Innan man blir kock är man köksbiträde, ett års praktik. Kan sedan ansöka om att avlägga kockprov, efter avlagt prov är man kock såvida man klarat provet. Så har man på många andra utbildningar att man avlägger arbetsprov och får ett gesällbrev.

Köken skall skötas av välutbildad kökspersonal som är väl förtrogen med både livsmedelshantering och näringslära. Kockarna bör minst klara kock provet innan de sätts till att förestå en sådan stor uppgift som att laga mat till våra barn och äldre. Näringslära och utbildning i special kost borde vara en självklarhet.

Varje måltid bör beräknas för att ge den näringstäthet som fodras till våra barn och äldre, likasamma när det gäller specialkost. Specialkost skall ges till dem som är i behov av det, till det skall ligga en utredning från dietist eller föräldrar. Alla dessa salladsbufféer som erbjuds på skolorna är en hjälp att ge alla en möjlighet till något att äta.

De som skall sköta inköp och planering bör minst ha en grundläggande kunskap i köken och även de ha en kockexamen. Det finns kök som fungerar alldeles utmärkt och tar fullt ansvar för den mat som serveras, som tv visat finns det kök som inte har en susning. De utbildade stod i disken, är inte det fantastiskt.

Idéer och förslag har vi alla men det skall vara mat som ger både näring och upplevelser. Att mat skall lukta och ge smakupplevelser är en självklarhet men den skall också ha ett bra näringsinnehåll. Inte söndermixade grönsaker, utan lätt kokta och lite smör.

Har precis som Görgen legat på lasarettet och ätit den mat som erbjuds där, kunde varit trevligare med lite smaker. Har erbjudit mig att utbilda kökspersonalen i alla kök i hela Kalmar kommun, är en av få yrkeslärare som utbildar i specialkost, näringslära, livsmedelskunskap, kökets grunder, livsmedelhantering, mm. Föregående år höll jag en utbildning i hygien HACCP till en del av kökspersonalen i Kalmar kommun.

Har erbjudit flera kurser till kommunanställda, man kan se en del av de kurser jag erbjuder på min hemsida: www.kostmedveten.se

Oscar.